Wie is Dennis Bouwman?

Vrijdag 8 juni, 37 jaar geleden, ben ik geboren in Drenthe. Na geboren en opgetogen te zijn in verschillende dorpen in Zuid-Oost Drenthe, woon ik inmiddels ruim 19 jaar in Enschede. Nadat we jaren hebben samengewoond ben ik in 2013 getrouwd met Paula, en zijn wij sinds juli 2015 de trotse ouders van onze dochter Anna.

15000223_10207009398863069_4705558426772347989_o

 

Opgegroeid in Zuid-Oost Drenthe

Ik ben opgegroeid in Zuid-Oost Drenthe. Nadat ik tot mijn 1e gewoond heb ik het dorpje Zandpol, zijn mijn ouders verhuisd naar het dorp Veenoord (naast Nieuw Amsterdam).

zandpolIMGP85977864AD_2_354798

veenoordIMGP6760Boerdijk v2

Na de middelbare school aan de Rijksscholengemeenschap in Coevorden, heb ik aan de Universiteit Twente Business & IT (Bedrijfsinformatie Technologie) gestudeerd. Omdat ik tijdens mijn studie erachter kwam dat ik nogal ondernemend was, heb ik het laatste deel van mijn studie gecombineerd met het runnen van mijn eigen bedrijfje. Na mijn studie ben ik verder gegaan als zelfstandig ondernemer.

 

Werken voor Wonen, Welzijn en Zorg

Tussen 2008 en 2011 heb ik gewerkt als programmacoördinator bij TWT, het Transfer- en Kenniscentrum Wonen-Welzijn-Zorg, waar ik diverse (onderzoeks)projecten heb gecoördineerd op het gebied van wonen voor bijzondere en kwetsbare doelgroepen. Vervolgens heb ik in 2011 gewerkt als projectmanager bij Stimuland, een stichting voor plattelandsontwikkeling in Oost-Nederland, en in 2012 als fulltime zelfstandig ondernemer met veel opdrachten voor zorginstellingen in Oost- en Noord-Nederland. Vanaf 2012 tot 2016 heb ik gewerkt als adviseur, manager en directielid bij Stichting ‘t Gerack in de gemeente Eemsmond, een organisatie die zorg biedt aan ouderen in Noord-Groningen. Sinds de zomer van 2016 ben ik weer werkzaam als zelfstandig ondernemer en adviseur.

Opening woonzorgcomplex HunsingoheerdDeMieden


Sinds mijn 17e politiek actief

Al vanaf mijn 16e ben ik betrokken bij de politiek. Destijds was ik altijd als lid van de Jongerenraad Drenthe, en vanaf mijn 17e als actief lid van de Jonge Socialisten (de jongerenorganisatie van de PvdA). Eigenlijk was die keuze op dat moment meer toevallig, omdat ik destijds nooit serieus een keuze heb gemaakt voor de PvdA. Maar met mijn ervaringen uit mijn jeugd en mijn afkomst uit een modern arbeidersgezin was de keuze voor een politieke partij die opkomt voor eerlijk delen, waarin iedereen meetelt en die opkomt voor een samenleving waar iedereen prettig kan leven een heel logische.

In 1997 werd ik actief lid van de Jonge Socialisten in Enschede, waar ik in 1998 gekozen werd als voorzitter. Op dat moment heb ik ook heel bewust de keuze gemaakt om actief te worden voor de PvdA. Ondanks dat ik het niet altijd eens was met de PvdA, voelde ik me vanwege mijn eigen achtergrond er wel het meest betrokken bij en wilde ik mij er daarom ook voor inzetten. In de jaren daarna ben ik onder andere landelijk bestuurslid van de Jonge Socialisten geweest, Congresafgevaardigde en lid van de PvdA Jongerenfractie in de Tweede Kamer. Ook ben ik voor de Overijsselse PvdA Gewestelijk Secretaris en Campagnecoördinator geweest.

 

Betrokken Gemeenteraadslid in Enschede

Nadat ik al in 2002 bij de gemeenteverkiezingen lijstduwer was geweest, koos ik in 2006 voor een verkiesbare plek op de kandidatenlijst. In dat jaar werd ik verkozen tot gemeenteraadslid in Enschede, waarna ik bovendien in het fractiebestuur gekozen werd. Binnen de gemeenteraad was ik in de eerste plaats actief op de onderwerpen Werk & Inkomen en Welzijn, en actief lid van de stadsdeelcommissie Zuid. In 2010 ben ik opnieuw gekozen in de gemeenteraad, dit keer met de portefeuilles Zorg, Ruimtelijke Ordening en Vastgoed. Bovendien was ik de laatste periode voorzitter van de stadsdeelcommissie Noord, als opvolger van Gerrit Dijkhuizen die afscheid nam van de gemeenteraad. Daarnaast was ik deze periode, namens de gemeente Enschede, lid van het algemeen bestuur van de Regio Twente en de GGD, en ook voorzitter van de auditcommissie van de Regio Twente.

In de zomer van 2015 besloot ik me niet opnieuw kandidaat te stellen voor de gemeenteraad.  De sfeer in de fractie was niet best, en dat maakte dat ik niet meer de motivatie had om me voor een derde periode in de raad kandidaat te stellen maar me op een andere manier nuttig te willen maken voor de samenleving en de PvdA. Tot en met de verkiezingen in maart 2014 ben ik dan ook gewoon zeer actief gebleven binnen de raad. En daarna ben ik actief gebleven als scout voor onder andere gemeenteraadsleden voor de PvdA in Enschede.

 

Landelijk actief binnen de PvdA

Eind 2014 ben ik lid geweest van de landelijke adviescommissie kandidaatstelling voor de Eerste Kamer. Een bijzondere en verantwoordelijke rol om, bij een verwacht verlies van zetels, toch een lijst met goede senatoren op te stellen. Het lidmaatschap van deze commissie smaakte naar meer, en vandaar dat ik mij kandidaat heb gesteld voor het landelijk presidium van de PvdA. Het presidium is belast met de leiding van de vergaderingen van het congres, de politieke ledenraad en de verenigingsraad van de PvdA. Trots ben ik dan ook dat ik op het congres van januari 2015 formeel gekozen ben als presidiumlid.

 

Ook actief naast de politiek

Naast politiek was ik ook maatschappelijk actief. Zo ben ik van 2008 tot 2012 landelijk bestuurslid geweest van het Centrum voor Lokaal Bestuur, de vereniging van PvdA bestuurders en volksvertegenwoordigers. En van 2006  tot 2010 landelijk bestuurslid (vice voorzitter) van FNV Zelfstandigen, de vereniging voor zelfstandigen zonder personeel. Daarnaast was ik van 2010 tot 2014 voorzitter van de Vriendenvereniging van de Nederlandse Reisopera.

Mijn vrije tijd besteed ik voornamelijk aan voetbal, (computer)spelletjes spelen, lezen, vakanties,  cocktails shaken en mijn gezin. Tenslotte ben ik een betrokken FC Twente supporter – in goede en slechte tijden – en volg ik de wedstrijden live in het stadion of op de tv.